Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Les vzpomínek

Les vzpomínek

"Les vzpomínek, tam by chtěl žít každý!" mohl by lákat nějaký reklamní slogan na nově vystavěný satelit uprostřed řepkového pole, ale nezní. Lesy vzpomínek totiž nejsou sídliště, alespoň ne ve slova smyslu tak, jak je vnímáme my. Lesy vzpomínek jsou totiž místa odpočinku, odpočinku v klidu, míru a souladu s přírodou pro ty, kteří zde již nejsou.

Ani urnový háj není správný výraz, neboť ten je většinou nedílnou součástí hřbitova, velmi často ve frekventovaných místech, kolem hlavních cest tvořící příčně cesty vedlejší. Kolumbárium už vůbec ne, protože to je opravdu taková reminiscence na sídliště lidského typu z výstaveb dávno minulých. I přesto, že může mít spoustu přitažlivých forem jak historických, tak uměleckých. Ale rozptylová loučka, to je již takové trochu sousedství, to je jeden z příbuzných. Takže o čem to dnes vlastně píšeme? No přeci o Lese vzpomínek! Psal jsem to již od začátku!

Les vzpomínek, jako nositel míru, pokoje, porozumění, lásky a samozřejmě vzpomínek

Myšlenka využití lesního biotopu k místům posledního odpočinku a uložení není nová. Je úspěšně praktikována v mnohých zemích, jako příklad si můžeme vzít například sousední Německo, kde se podobné projekty sdružují pod názvy FriedWald a RuheForst. Základem všech takových míst je klid, nedotknutelnost a udržitelnost prostředí. Stejně tak tu padají veškeré příkopy způsobené náboženstvím, barvou pleti, orientací, bohatstvím, prostě čímkoliv, co lidi při jejich krátké návštěvě na Zemi může rozdělovat.

 

Prakticky to znamená, že popel po kremaci zde může být rozptýlen, vsypán do prohlubně, nebo v bio rozložitelné urně uložen v prostoru lesa, nebo ke kořenům památečního stromu. Pravidla jsou de facto jasná druhem uložení, takže Mělo by jít o čistou eko kremaci, což sebou přináší trochu zvýšené nároky pro pozůstalé. Ale vlastně jen pro některé, málokdo z nás si libuje v oblečení z umělých vláken, většina z nás nosí běžně oblečení bavlněné, vlněné, lněné, případně hedvábné. A najdou se i další přírodní materiály, které lze využít, nebo se prostě použije ekologický rubáš z režného plátna. Stejná podmínka je i pro vystýlku rakve, která rovněž nesmí obsahovat umělá vlákna a samozřejmě dřevěná rakev, která je buď přírodní, nebo maximálně mořená šetrným mořidlem.

 

Náš pohřební ústav nabízí možnost využití dvou Lesů vzpomínek. Jeden na Ďáblickém hřbitově, jehož je součástí a druhý, tichý, Les vzpomínek pohřebního ústavu ELPIS ukrytý ve Středočeském kraji.

Myšlenka se dá odvodit i od známých a upravených citací Bible, které všichni známe. Zem zemi, popel popelu, prach prachu. Pamatuj – nebo dramaticky: Pomni člověče, že prach jsi a v prach se obrátíš, ale stejně tak na ni naráží staré rodové heslo Lobkowiczů „Popel jsem a popel budu“ jež odkazuje na fakt, že lidské tělo je tvořeno základními prvky Země a na ně se opět po smrti promění. Jen pro zajímavost, zatímco biblické ponaučení pochází z knihy Genesis, to Lobkowiczké mistrně využívá jméno jednoho ze zakladatelů popelovské větve rodu Lobkowiczů, Jana I. Popela z Lobkowicz. 

 

V čem je tedy rozdíl, proč dva Lesy vzpomínek?

Ďáblický les vzpomínek je koncipován uprostřed veřejného ďáblického hřbitova, podroben jeho provozu. Mimo otevírací dobu se tam tedy nedostanete. Je zde vybudováno pietní místo, kde lze uspořádat velkou řadu druhů rozloučení, od tradičních, přes netradiční, až po naprosto novátorská. Jednotlivá místa u památečných stromů si pronajímáte podobně jako hrobové místo u hřbitovní zprávy, pod kterou tento vzpomínkový prostor spadá. Ceny za obřady naleznete v naší nabídce v balíčku Uložení urny Les vzpomínek Ďáblice. Na rozdíl od našeho Lesa vzpomínek ELPIS je nutno uhradit nájem místa v Ďáblicích na 10 let dopředu. Dále je možné si vybrat standardní místo v prostoru lesa, nebo jedno z míst okolo stromu. Podle velikosti kmenu umožní každý vzrostlý strom 6–10 uložení urny. Urny musí být bezvýhradně ekologické, což samozřejmě splňují naše BIO urny v nabídce.

Kdo je třeba více pobožný a pražské čtvrti s ďábelským názvem se celý život vyhýbá, nebo touží po myšlence anonymního spojení s přírodou a je mu německá myšlenka FriedWaldu a RuheForstu bližší, využije spíše Les vzpomínek ELPIS. Stejně jako lidé věřící v posmrtný život, nebo naopak lidé, kteří nemají žádné blízké a chtějí v souladu s přírodou odejít z tohoto světa bez přenesení zátěže na někoho dalšího – tím máme na mysli klienty služby Předplacený pohřeb, kteří si samozřejmě mohou předplatit hrobové/urnové místo na deset let, ale co dál? Navíc všechny ty náklady s tím spojené budou vynaloženy jen na krátkou dobu.

Les vzpomínek ELPIS nabízí tři druhy uložení. Uložení bio urny ke stromu, nebo v prostoru s vysazením sazenice stromku, případně rozptyl popela v prostoru. Náš Les vzpomínek je pěstován jako přirozený lesní biotop. To v praxi znamená, že příroda zde žije vlastním životem a o všechno se stará sama. My, naším konáním jen přidáme další prvek, který les zužitkuje a pohltí. 

 

Uložení v bio urně probíhá vyhloubením jamky, do které je vložena urna s popelem, který byl přesypán z úřední plastové urny. Buď se zvolí uložení u stromu, nebo uložení v prostoru, což umožňuje následné vysazení stromku a zanechání vlastního „otisku“ a vzpomínky pro budoucnost.

Obřad v Lese vzpomínek ELPIS probíhá bez účasti pozůstalých. Jsou přítomni pouze dva zástupci pohřební služby, kteří v tichosti postupně dle přání provedou úkony spojené s uložením a pořídí několik fotek z obřadu, které odešlou objednavateli obřadu. Souřadnice pozůstalým nezasíláme, neboť chceme udržet lesní biotop naprosto neposkvrněný a nedotčený člověkem. V tom spočívá jeho kouzlo, tajemnost i porce romantiky. Obřady uložení probíhají od dubna do října, pokud je mírná zima, dá se termín dohodnout i před a po tomto období. Forma rozptylu se dá praktikovat téměř kdykoliv, záleží v zimě pouze na množství deště, nebo sněhu. Místo není dostupné běžným automobilem.

 

Naproti tomu v Lese vzpomínek na ďáblickém hřbitově vám vystrojíme obřad podle vašich představ, pouze s dodržením příslušných pravidel. Jelikož je to součást veřejného hřbitova, můžete místo jak vy, tak kdokoliv jiný kdykoliv navštívit a uspořádat třeba dušičkové setkání, nebo setkání rodiny v den význačného jubilea, jako u klasického hrobu.

 

Zpět na přehled

Komentáře

Žádné příspěvky

Přidat příspěvek

Maximální počet znaků pro zprávu je 1000. Napsáno znaků: 0
Není povoleno vkládání HTML.

Pokud jste člověk, nevyplňujte

Sečtěte a zaokrouhlete (16.7 + 9.9) *

Údaje označené hvězdičkou a tučně jsou povinné.

Nahoru