Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Nejznámější hřbitovy světa: Wadi-us-Salaam

Nejznámější hřbitovy světa: Wadi-us-Salaam

Na tomto největším hřbitově na světě jsou podle posledních dostupných údajů pochovány desítky milionů těl. Přesný počet ale není zcela znám.

Na tomto největším hřbitově na světě jsou podle posledních dostupných údajů pochovány desítky milionů těl. Přesný počet ale není zcela znám.

Islámský hřbitov Wadi-us-Salaam se nachází v Iráku poblíž města Nadžaf a v překladu znamená "Údolí míru." Jeho rozloha je neuvěřitelných 601,16 hektarů (6,01 km2).

Hřbitov z výšky vypadá jako velké město. Najdete zde silnice, uličky, budovy i velká honosná mauzolea.

Významné poutní místo a památka UNESCO

Toto místo posledního odpočinku navštíví ročně miliony poutníků. Hřbitov se pro ně stal významným poutním místem. Pohřby jsou zde na denním pořádku už více než 1 400 let. Hřbitov byl v roce 2010 zapsán na seznam UNESCO jako památka světového kulturního dědictví.

Šiité a tradice

Centrum hřbitova tvoří svatyně světce Ali Ibn Abu Taliba. I díky tomuto významnému muži se stal hřbitov Wadi-us-Salaam tak známý a vyhledávaný. Mnoho muslimů si přeje být pochováno na stejném hřbitově, jako Ali Ibn Abu Taliba. Šiité věří, že právě na tomto hřbitově odpočívají duše všech nábožensky založených mužů i žen. Je zde pohřbeno i velké množství dalších významných osobností - prorok Húda, prorok Sálih, sultánové a králové.

Netradiční pochování

Na hřbitově Wadi-us-Salaam nejsou těla pohřbívána do země. Z důvodu písečné půdy a nedostatku místa se těla běžně umisťují do katakomb, kobek a krypt. Jedna taková krypta může pojmout až 50 těl.

Irácká válka

Během irácké války zde bylo pohřbeno každý den v průměru 200 - 250 těl. Od roku 2010 tento počet klesl na méně než 100. Většina žijících Iráčanů a mnoho íránských šíitů má na tomto hřbitově pochovaného nejednoho příbuzného. Během války pod raketovými útoky značně utrpěl i hřbitov samotný.

Zpět na přehled

Nahoru