Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Umrlčí prkna - dávné šumavské a bavorské pohřební praktiky

Umrlčí prkna - dávné šumavské a bavorské pohřební praktiky

V oblasti Šumavy a Bavorského lesa byl od starých dob až do konce 2. světové války praktikován zvláštní zvyk spojený s úctou k zemřelým a nakládání s nebožtíky.

V oblasti Šumavy a Bavorského lesa byl od starých dob až do konce 2. světové války praktikován zvláštní zvyk spojený s úctou k zemřelým a nakládání s nebožtíky.

Tento svérázný zvyk nikde jinde na našem území neuvidíte. Proč je typický zrovna pro Šumavu? A jaký význam umrlčí prkna ve svých dobách měla?

Krutá zima na Šumavě

Oblast Šumavy se vždy vyznačovala nelítostným zimním obdobím. Domy a chalupy pokryla silná vrstva sněhu, zaváté cesty nebyly často téměř vidět. Kruté mrazy nikoho nešetřily a neměly slitování. V těchto těžkých dobách přicházela smrt na zdejší obyvatele poměrně často.

Účel umrlčích prken

Kvůli nelítostnému počasí nebylo možné ihned zemřelého pohřbít. Proto zdejší obyvatelé museli přijít na způsob, jak samotný pohřeb oddálit do chvíle, kdy se příroda umoudří a budou moci nebožtíka důstojně pohřbít. Zemřelého položili na hladké prkno (umlčí prkno), na kterém zůstal až do chvíle, dokud sníh neustoupil.

Praktika umrlčích prken

Nebožtík byl oblečen do svátečního oděvu a položen na prkno, které leželo opřené o dvě židle. Ruce mu byly svázány růžencem, oči zatlačeny dovnitř a brada podvázána, aby ústa zůstala zavřená.

V případě, že zemřel člen rodiny, pokládal se na bohatě pomalované prkno, na kterém byly vyobrazeny symboly smrti. Jakmile byl nebožtík na jaře pochován, nechala rodina na prkno doplnit ještě jméno, datum narození, úmrtí a přidala verš a otčenáš za duši zemřelého. Prkno se poté zarazilo do země buď při cestě na statek či chalupu, v jejich těsné blízkosti, u křížku, kaple nebo pod symbolickým stromem.

Umrlčí prkna tehdy zdobili malíři i řezbáři, k jejich dekoraci dokonce vznikaly specializované dílny.

Báje a pověsti

K umrlčím prknům se také řadí mnohé pověsti nahánějící hrůzu. Jedna z nich například vypráví o truhláři, který ukradl umrlčí prkno z cesty a použil ho při výrobě postele. Každému, kdo se na této posteli uložil ke spánku, se ve snu zdálo o zemřelém, kterému bylo toto prkno původně věnováno.

Umrlčí prkna v současnosti

Některá umrlčí prkna se dochovala do současnosti. Pokud je chcete vidět na vlastní oči, navštivte německou část Šumavy, tedy Bavorský les. Najdete je zde u kapliček, křížků, ale i pod stromy na samotách. Můžete je spatřit i poblíž kapličky na Velkém Javoru, největším vrcholu celé Šumavy. Na české straně Šumavy se nachází na Kvildě u vstupu do kostela a u kapličky v Železné Rudě.

Zpět na přehled

Nahoru