Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Pohřeb Václava Havla

Pohřeb Václava Havla

Byl jedním z nejuznávanějších politiků moderních českých dějin a symbolem českého státu jako takového. Jak probíhalo poslední rozloučení s váženým panem Havlem?

Václav Havel byl velice váženým a uznávaným člověkem, a to nejen v rámci naší republiky. Za vše mluví i účast vysoce postavených politických osobností z celého světa. Zemřel 18.12. 2011 ve spánku v přítomnosti své blízké manželky Dagmar a jedné ze sester boromejek.Týden před svou smrtí, kdy vystoupil naposledy na veřejnosti, se setkal se svým letitým a blízkým přítelem dalajlámou. Stal se také hlavním symbolem událostí revoluce v roce 1989.

Průběh státního pohřbu

Pohřeb se konal 23.12. v katedrále sv. Víta na Pražském hradě. Předcházel mu smutek celé republiky. Lidé se spontánně scházeli na různých místech. Jedním z projevů byl také okamžik, kdy se 18. prosince v 18:00 rozezněly zvony na území repubiky, a to přímo na popud tehdejšího arcibiskupa Dominika Duky. 

21. prosince byla rakev s ostatky dopravena do Vladislavského sálu na Pražském hradě, kde se s bývalým prezidentem mělo možnost rozloučit desetitisíce lidí. 

V den konání pohřbu bylo za znění státní hymny vystřeleno z Petřína 21 dělostřeleckých salv.

Mezi účastníky posledního rozloučení byli například tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy, za USA Bill Clinton a bývalá ministrině zahraničních věcí Madeleine Albrightová. Dále řada českých i zahraničních herců, dramatiků a umělců. Jednu ze smutečních řečí přednesl například herec Jiří Bartoška. V neposlední řadě se obřadu zúčastnila také celá řada představitelů nejen evropských států. 

Tyto projevy byly již součástí soukromého obřadu, konaného ve Strašnickém krematoriu.

Urna s popelem Václava Havla byla 4. ledna uložena do rodinné hrobky na Vinohradském hřbitově

havel

 

Jsme nesmírně poctěni, že jsme mohli takto váženého člověka doprovodit na jeho poslední cestě a být součástí dějin.

Zpět na přehled

Nahoru