Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Nejznámější hřbitovy světa: Père-Lachaise v Paříži

Nejznámější hřbitovy světa: Père-Lachaise v Paříži

Hřbitovy odnepaměti evokují v lidech tajemno a někomu mohou nahánět i strach. Některé jsou ale natolik výjimečné, že se na ně lidé chtějí podívat i přesto, že zrovna nejdou zavzpomínat na své blízké.

Hřbitovy odnepaměti evokují v lidech tajemno a někomu mohou nahánět i strach. Některé jsou ale natolik výjimečné, že se na ně lidé chtějí podívat i přesto, že zrovna nejdou zavzpomínat na své blízké.

Jedním z nich je největší pařížský hřbitov Père-Lachaise, který se nachází na vyvýšeném pahorku ve východní části města a patří mezi 10 nejnavštěvovanějších míst této metropole. Jsou zde pochovány slavné osobnosti jako Oscar Wilde, Honoré de Balzac, Edith Piaf, Jim Morrison, Gertrude Steinová, Marcel Marceauale i české osobnosti skladatel a hudební teoretik Antonín Rejcha, malíř František Kupka a další.

Největší hřbitov v Paříži

Père-Lachaise se stal prvním hřbitovem, který byl vybudován za hradbami Paříže. Dříve bylo zvykem pochování mrtvých přímo ve městě. Jeho rozloha je necelých 45 hektarů a počet hrobů přesahuje neuvěřitelných 70 000.

Za vším stojí generál Napoleon Bonaparte

Hřbitov byl vyhlášen 26. června roku 1993 národní památkou, avšak minulost tohoto místa byla velmi pestrá. Založení Père-Lachaise se datuje roku 1804 generálem Napoleonem Bonaparte a první pohřeb vůbec byl uskutečněn 21. května 1804.

Netradiční historie místa klidu a míru

Od té doby se však na tomto místě stihly udát tragické události. O deset let později, tedy roku 1814 zde proběhla bitva ruských vojsk a francouzských kadetů. Dokonce zde byl zřízen vojenský tábor. Další takovouto událost přinesl pád Pařížské komuny, kdy bylo u zdi hřbitova v roce 1871 postříleno 147 zajatců. Nyní se u této zdi, která leží v severovýchodním cípu hřbitova, nachází řada památníků obětí nacistických koncentračních táborů.

Vzor pro ostatní

I hřbitov se může stát vzorem. V USA tak můžeme najít mnoho těch, které se Père-Lachaise podobají. Jedním z nich Mount Auburn Cemetery, který se mimo jiné řadí mezi nejkrásnější hřbitovy Spojených států.

Zajímají vás tato místa?

Přečtěte si i další články o výjimečných místech. I u nás v České republice jich máme několik - Bohnický "hřbitov bláznů" a Pražský Josefov a tajemný židovský hřbitov.

Zpět na přehled

Nahoru