Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Nejznámější hřbitovy světa: Colleville-sur-mer

Nejznámější hřbitovy světa: Colleville-sur-mer

Nekonečně dlouhé řady zářivě bílých křížů a Davidových hvězd se skví na dokonalém sytě zeleném trávníku nad pláží, kde kdysi padli tisíce mužů.

Nekonečně dlouhé řady zářivě bílých křížů a Davidových hvězd se skví na dokonalém sytě zeleném trávníku nad pláží, kde kdysi padly tisíce mužů.

Řeč je o Normandy American Cemetery and Memorial, největším americkém vojenském hřbitově na evropském kontinentu.

Hřbitov byl založen dne 6. června 1944. Právě 6. červen se stal milníkem novodobé historie. Jedná se o vůbec první americký hřbitov 2. světové války v Evropě. Na ploše o téměř 70 hektarech najdeme 9 387 hrobů, na zdi památníku se pak nachází stěna nezvěstných se zhruba dalšími 1500 jmény amerických obětí. Památník je zároveň vyobrazením mapy vojenské operace, která znamenala definitivní obrat v průběhu 2. světové války.

Německá okupace Evropy, strach a úzkost, 6. června se mělo vše změnit. Trochu nečekaně, za špatných povětrnostních podmínek, byla zahájena operace Overlord. Po šesté hodině ranní se během velmi nepříznivého počasí začala vyloďovat spojenecká vojska na pěti plážích normandského pobřeží, pojmenovaných krycími názvy Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword. V blízkosti dnes už proslulé vesnice Colleville-sur-mer spolu bojovala první americká divize a německá 352. pěší divize. Nacističtí vojáci byli ukryti v komplexu bunkrů, zákopů a kulometných pozic, souhrně nazvaných Hnízdo odporu. Právě zde došlo ke krvavé bitvě a největším ztrátám spojeneckých vojsk, především pak Američanů.

Jen pro zajímavost, velkou část amerických obětí pláže Omaha má na svědomí jediný člověk – německý voják Heinrich Severloh. Z jeho kulometu vyšlo ten den neuvěřitelných 12 000 ran a z pušky dalších 400. Zranit nebo zabít se mu podařilo téměř tisíc vojáků.

Na hřbitově, který je smutnou připomínkou našich dějin najdeme také několik význačných osobností. Pohřbeni tu jsou dva ze tří bratrů Nilandových, jejichž osud se stal předlohou filmu Stevena Spielberga Zachraňte vojína Ryana. Tím zřejmě nejvýznamnějším je pak generál Theodore Roosevelt jr., přímý potomek amerického prezidenta Theodora Roosevelta.

Zpět na přehled

Nahoru