Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Zajímavosti Nejslavnější pohřby - Jan Pavel II.

Nejslavnější pohřby - Jan Pavel II.

Bezpochyby nejvýznamnějším a největším pohřbem moderní doby byl ten papeže Jana Pavla II. Jak probíhalo rozloučení se Svatým otcem?

Jan Pavel II. byl nepochybně jedním z největších církevních představitelů moderních dějin. Jeho pontifikát trval neuvěřitelných 26 let a řadí se tak mezi nejdéle úřadující papeže historie. Zemřel 2. dubna 2005 a s tím skončil i jeho pontifikát. Pohřeb se konal 8. dubna.

Pohřeb nejvyššího církevního představitele

Takto významný církevní představitel (vlastně ten nejvýznamnější) musí mít i náležitý pohřeb dle nejstarších církevních tradic a zvyků. Jak pohřeb probíhal a jaké jsou tyto tradice?

• V den úmrtí zároveň skončil i papežův 26 letý mandát. Pohřeb byl stanoven na pátek a tělo bylo den předem patřičně připraveno.

• Dle tradic se tělo ukládá do 3 rakví. První je prostá cypřišová a má symbolizovat papežovu pokoru. Do této rakve se ukládají i mince, vyražené pamětní medaile a papežův životopis v latině. Tvář se zakryje bílým rouchem.

• Polsko, jež bylo papežovou domovinou, žádalo o jeho srdce, které by bylo následně pohřbeno na polské půdě. Ještě v 19. století běžná věc však byla zamítnuta. Tuto tradici zrušil již Pius X.

• Při páteční mši byla cypřišová rakev uložena na schody baziliky. Po skončení této veřejné části se přemístila rakev do katedrály a vložila do druhé zinkové rakve, na které bude vyraženo jméno a délka papežova pontifikátu. 

• Zinková rakev byla hermeticky uzavřena, a tak neproběhlo ani balzamování, jako tomu bylo u jeho předchůdců. Poslední rakví je masivní dubová, která se symbolicky pronese "dveřmi smrti" do krypty, kde jsou papeži pohřbíváni. 

• Tělo Svatého otce je nakonec uloženo pod jednoduchý náhrobek do země a ne do povrchové hrobky. Bylo tak učiněno dle jeho přání.

 

 

Následně byly ostatky vystaveny na 4 dny ve Svatopetrské bazilice. Pohřbu se zúčastnilo zhruba 70 000 lidí a Vatikán doslova praskal ve švech. Přesto nedošlo k žádným potyčkám ani konfliktům. Poslední hold přijeli tehdy vzdát i přední světoví politici a šlechtici. Britský princ Charles dokonce odložil svatbu. 

Zajímavostí je, že v tento den foukal opravdu silný vítr a samotný obřad tím dosti komplikoval.

Zpět na přehled

Nahoru