Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Vzpomínáme Vánoční dekorace na hrob

Vánoční dekorace na hrob

Jaká je symbolika jednotlivých květin a rostlin na Vánoce? A jak podle toho vybrat vhodnou dekoraci na hrob?

Vánoční svátky jsou časem, kdy mnozí vzpomínají na své blízké, kteří už s nimi bohužel nemohou být. Během této náboženské roční doby je vhodné navštívit jejich hrob, zapálit za ně svíčku a položit na hrob některou z vánočních květin a dekorací jako symbol, že si svých předků vážíte a stále je chováte ve svém srdci.

Výběr vánoční dekorace

Zdobení hrobu může být obtížné, a to nejen na Vánoce. Jak vybrat tu správnou dekoraci, která je decentní, vhodná pro toto posvátné místo a zároveň vyjadřuje osobní vztah k zesnulému? Pro tuto příležitost je vhodné sáhnout po květinové dekoraci, vytvořenou nejlépe z kvalitních umělých květin na rostlin, které přečkají i nevlídné počasí, mrazy a sníh. Ideální je také použít živé větvičky jehličnatých stromů, které dodají pravou vánoční zimní atmosféru.

Barvy - červená, zelená, bílá.

Druh - plné květinové věnce, květinové hlavy, náhrobní kytice, kříže.

Vánoční květiny a jejich symbolika

Co znamenají nejčastěji používané květiny, rostliny a tvar jejich vázání v období Vánoc?

Cesmína. Pichlavé listy představují korunu z trnů, kterou měl Ježíš na sobě, když byl ukřižován. Bobule značí kapky prolité Ježíšovy krve.

Věnec. Věnec má pro vánoční období velký význam. Jeho kruhovitý tvar představuje věčnost, protože nemá začátek ani konec. Z křesťanského náboženského hlediska představuje nekonečný kruh života. Jehličnaté větvičky, které s nejčastěji pro výrobu věnců používají, symbolizují růst a věčný život.

Vánoční hvězda. Pryšec nádherný, neboli vánoční hvězda, je díky tvaru květů a listů někdy považován za symbol betlémské hvězdy. Červené barevné listy symbolizují krev Ježíše Krista. Bílé listy jeho čistotu.

Legenda

Vánoční hvězdy pochází ze Střední Ameriky. Spojení vánočních hvězd s Vánocemi pramení ze staré mexické legendy, která říká, že kdysi žila chudá mexická dívka jménem Pepita, která chtěla na Štědrý večer Ježíše obdarovat krásným dárkem. Byla smutná z toho, že mu nemá co dát. Když smutně přicházela ke kapli, její bratranec Pedro se jí pokusil rozveselit slovy: "Pepito, jsem si jistý, že i ten nejmenší dárek, který bude z pravé lásky, učiní Ježíše šťastným." Pepita se rozhodla natrhat hrst plevele a vytvořit z něj malou kytici. Donesla ji do kaple a položila na oltář. Legenda praví, že kytice plevele propukla do jasně červených květů a každý o této události mluvil jako o zázraku. Od toho dne byly jasně červené květy známé jako "Květiny Svaté noci".

Zpět na přehled

Nahoru