Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Vzpomínáme Dušičky, svátek zesnulých

Dušičky, svátek zesnulých

Blíží se svátek všech našich blízkých zesnulých, kteří již nemohou být mezi námi. Datum 2.11. je stanoveno jako den, kdy uctíváme jejich památku. V naší zemi ho nazýváme Dušičky.

Zvykem bývá navštívit hrob, rozsvítit na něm svíčku a položit na něj živé květiny. Význam tohoto zvyku spočívá v tom, že tím symbolizujeme víru ve věčný život a také to, že smrtí nic nekončí.

A jaké květiny?

Vhodným darem k uctění památky v tento den, mohou být věnce či kytice živých květin. Často bývají využity také květiny a květinové smuteční vazby umělé. Je to z důvodu vyšší odolnosti vůči počínajícím mrazíkům v tomto ročním období. Odolné jsou i suché vazby, které vydrží také podstatně delší dobu.

Na některých hřbitovech může být přítomen i kněz, který smí v den dušiček obléci černé roucho. Prochází společně s pozůstalými hřbitov a kropí hroby svěcenou vodou.

Jiný kraj, jiný mrav

Dle starých pověr rozšířených v Česku se traduje, že se v předvečer Dušiček dostávají jednou za rok duše zemřelých z očistce, aby si odpočinuli od trápení. Na západě také existuje velice populární obdoba tohoto svátku, nazývána Halloween. Lidé věří, že právě v tento den mají duše zemřelých mnohem větší moc i nad naším světem živých a mohou ho tedy snáze navštívit.

 

Ze srdce rádi Vám připravíme vkusnou a vhodnou dekoraci na uctění památky Vašich blízkých právě v tento den. Naše internetové stránky skrývají výběr množství kytic, věnců a květinových košů.

Zpět na přehled

Nahoru