Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Vzpomínáme České pohřební zvyky a tradice

České pohřební zvyky a tradice

Lidová kultura v Čechách měla některá zajímavá specifika, která se týkala pochování zesnulého společně s doprovodnými rituály. Tradice přesně určovaly, jakým způsobem se rozloučit se zesnulým i jak ho vypravit na jeho poslední cestu.

Lidová kultura v Čechách měla některá zajímavá specifika, která se týkala pochování zesnulého společně s doprovodnými rituály. Tradice přesně určovaly, jakým způsobem se rozloučit se zesnulým i jak ho vypravit na jeho poslední cestu.

Období mezi skonem a pohřbem bylo velice významné. Naši předci věřili, že je v tuto dobu mrtvý vystaven vlivům zlých démonů a duchů, stejné ohrožení pak pociťovali samotní pozůstalí. I proto bylo nezbytné dodržovat určité rituály a řekněme kouzla ochranného charakteru. V tuto dobu samozřejmě probíhaly pohřební přípravy a přijímání soustrastných návštěv.

Zemřelý byl až do pohřbu vystaven v domě, kam za ním chodili příbuzní, blízcí přátelé i sousedé. Tělo totiž nesmělo spočinout ani na chvíli o samotě! Ochranu proti mocným silám zla poskytovalo věčné světlo, četné modlitby, případně kropení svěcenou vodou.

Pohřeb

Nebožtík byl vynášen z domu vždy nohama napřed, symbolem definitivního rozloučení s místem kde žil, bylo poklepání rakve o zem (vždy 3 x).

Před samotným pohřbem vložili mrtvému do rukou nebo úst peníz určený na cestu do záhrobního světa. V rakvi nesměly chybět oblíbené věci a náboženské předměty jako modlitební kniha, růženec, obrázky svatých, atp. Častým zvykem bylo také vložení určitých potravin, sklenky s alkoholem nebo třeba fajfky s tabákem. Rakev na márách nesli zpravidla ženatí muži a mládenci. Pohřební průvod byl hierarchicky uspořádán a zastavoval na nábožensky významných místech, kde se všichni modlili za spásu duše zemřelého. Pohřeb byl zakončený hostinou, tzv. tryznou, které se pak účastnili všichni příbuzní a známí.

Z dnešního pohledu možná trochu bizarní průběh měl pohřeb mladých lidí, kterým se po jejich smrti vystrojila svatba. Mimo symbolů pohřebních zde byly používány i ty svatební. Zemřelí se oblékli do svatebních šatů a na rakev se kladlo také ovoce jako symbol plodnosti. Rovněž pohřby žen zemřelých v šestinedělí symbolizovaly jejich nenaplněný úděl. Rakev nesly vdané ženy a na hřbitově byl proveden rituál, který mrtvou symbolicky uvedl do statusu matky.

Zpět na přehled

Nahoru