Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Údržba hrobu před zimou a během ní

Údržba hrobu před zimou a během ní

Péče o náhrobek by neměla být záležitostí pouze na dušičky. Jakou péči byste měli věnovat hrobu v tomto chladném nečasu a zároveň tak prodloužit jeho životnost?

Znáte to, práce, práce, děti, práce, péče o dům a zahradu či byt a návštěva hrobu pouze na dušičky je na světě. Doporučujeme návštěvu zrealizovat minimálně ještě aspoň v období Velikonoc, kdy zkontrolujete stav hrobu po zimě a věnujete mu patřičnou péči. 

Péče v zimě

Zkontrolovat hrob před zimou bývá pravidlem na dušičky. Obvykle se omete lístí, vyčistí a omyje se kámen od mechu a nečistot, které se stihly nahromadit a případně se hrob preventivně ošetří před dalšími škodlivými vlivy. Ideálním nástrojem je obyčejná dřevěná plochá vařečka. Ta totiž kámen nijak nepoškrábe a neponičí a přitom tyto nečistoty krásně odstraní. Kámen patří mezi porézní materiály a působí na něj například kyselé deště, změny počasí, prach a smog. Njevíce ho však dokáže hlodat zub času, a proto mu věnujte dostatečnou péči, abyste tyto projevy aspoň zpomalili. 

Zpravidla se jako ozdoba položí na hrob věnecsuché květinyumělé květiny nebo jiné dekorace vytvořené z trvanlivějších materiálů. Ty neměníme až do jara a hrob přes zimu necháme odpočívat. Domluvte se s ostatními členy rodiny, jaké dekorace se chystají donést oni. Hrob by totiž mohl ve výsledku vypadat spíše jako jedna z pouťových atrakcí. 

V období Velikonoc by měla přijít návštěva a kontrola stavu hrobu po zimním období. Vybavte se smetáčkem, houbou na mytí a nějakým saponátem a hrob aspoň omeťte od listí a omyjte. Vhodné je také hrob osadit například trvalkami, které nevyžadují častou péči. 

Na námi nabízené věnce a květinové vazby na hrob se můžete podívat na tomto odkazu.

Zpět na přehled

Nahoru