Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Péče o hrob - 5 jednoduchých kroků

Péče o hrob - 5 jednoduchých kroků

Hrob je nejen vzpomínka na naše nejbližší, kteří už nejsou mezi námi, ale také zodpovědnost v podobě udržování této vzpomínky a důstojné péče o hrob zesnulého.

Je pro nás nesmírně důležité, aby byl hrob čistý, působil upraveně a zdobily jej květiny či věnce. Jak správně pečovat o hrob, aby byl důstojným místem posledního odpočinku těch, na kterých nám nepřestane nikdy záležet?

Efektivní péče o kameny a pomníky

Náhrobní kameny a pomníky časem pokryje patina, někdy se objeví nějaký ten lišejník, což není prohřešek, ale měli byste dávat pozor, aby hrob nevypadal neupraveně. Než se však do čištění pustíte, dobře se podívejte, z jakého materiálu kameny či desky jsou, abyste jim spíše neuškodili.

Občas se může stát, že vyteče vosk ze svíček, nebo se pod věnci či květinami objeví rez. Volte proto přípravky, které nečistoty odstraní sice účinně, ale zároveň šetrně. Osvědčila se také obyčejná octová voda, kterou si s sebou snadno přinesete. Jak o který materiál pečovat můžete číst i v tomto příspěvku >>

Nápisy a texty

Pokud jsou nápisy na náhrobním kameni už zašlé, nechte je opravit. Tradičně používané stříbrné či zlaté písmo lze jednoduše restaurovat a nebude to stát moc peněz. To platí i o bílých a černých nápisech. Výsledek pak bude působit pěkně a udržovaně.

Prostor kolem hrobu

Upraveně by také mělo vypadat okolí hrobu. Nezapomeňte na pravidelné pletídosypávání štěrku kam je třeba a také na udržování zasazené zeleně - je třeba květiny či okrasné keříky nejen poctivě zalévat, ale také zastřihávat, aby rostly v požadovaném tvaru.

Pravidelně také okolí uhrabávejte - spadané listí sice není nepořádek, ale bez něj vše vypadá lépe. Až půjdete na hřbitov čistit hrob, vezměte si rukavice, motyčku, hrábě, lopatku, hadr a pořádný kartáč.

Svíčky jako dekorace i tichá vzpomínka

Svíčky jsou tradičním projevem vzpomínky na zesnulého. Občas se stane, že se na náhrobní desku vylije horký vosk. Není nic jednoduššího, než předcházet zbytečnému čištění tak, že pod ni položíte tácek.

Skvrny od rzi

A aby se vám netvořily nehezké mapy od rzi, nezapomínejte vypodložit i květinové výzdoby, které jsou spojovány drátky. Svou službu vykoná bez obtíží například igelit. Usnadníte si tak spoustu práce s následným čištěním hrobu.

Máte-li hotovo a vše je jako ze škatulky, dolaďte dílo i nějakou květinovou vazbou, věncem či květinovým košem. Uvidíte jak místo rázem prokoukne.

Zpět na přehled

Nahoru