Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Které barvy květin volit na pohřeb

Které barvy květin volit na pohřeb

Květiny na položení, kytice před i na rakev, květinové koše nebo nejrůznější věnce jsou neodmyslitelnou součástí tradičních pohřbů po celém světě. Proč ale lidé kondolují prostřednictví květ

Květiny na položení, kytice před i na rakev, květinové koše nebo nejrůznější věnce jsou neodmyslitelnou součástí tradičních pohřbů po celém světě. Proč ale lidé kondolují prostřednictví květů?

Tento zvyk vznikl už v hluboké minulosti. Původně, už ve Starověku, měly květiny na pohřbech užitkovou hodnotu. Využívaly se k pomazání těla zemřelého. Později se začaly objevovat i jako dekorace u posledního místa odpočinku nebožtíka.

V dnešních době představují kytice na pohřbu pomyslnou oázu klidu. Ukazují lásku a úctu pozůstalých k zemřelému. Zároveň symbolizují pomyslný návrat zemřelého na zem, kterému chtějí pozůstalí věřit. Pokud chcete vzdát patřičný hold, dejte si s výběrem kondolenčních květů záležet. Ne každá barva se hodí pro každého.

Barvy květinových vazeb

  • Bílá pohřební kytice. Stojí na pomyslném prvním místě a patří mezi nejtradičnější barvy. Symbolizuje totiž skromnost, nevinnost a čest. Nejen proto se bílé květy hodí pro pohřeb žen, mužů i dětí. Bílými květinami nic nezkazíte.
  • Žlutá. Barva, která v lidech probouzí radost a umí vyloudit nejeden úsměv na tváři. Lidé při pohledu na žlutou mají tendenci myslet na veselé a šťastné věci. A to je při smutných příležitostech nasnadě. Pokud chcete jít odvážnější, ale stále tradiční cestou, určitě volte žluté květy. Vhodné jak pro muže, ženy i děti.
  • Růžová. Růžová pohřební květinová vazba hraje na jemnost a něžnost. Hodí se pro někoho, kdo nosil v srdci něhu a byl citlivou duší. Růžovou kyticí uctíte důstojně památku žen i dětí. Často se kombinuje s bílou pro ještě větší navození pocitu jemnosti.
  • Fialová. Fialovou kyticí vyjádříte svojí nejhlubší úctu a pokoru. Pro smuteční obřady vedené za ženy se mezi oblíbené květinové vazby řadí fialová – nejčastěji fialové růže, v kombinaci s růžovou. Těmito květy vzdáte pomyslný kompliment. Navíc obě barvy se navzájem perfektně doplňují.
  • Červené květy. Jsou ztělesněním pevného charakteru, síly a odhodlanosti. V pohřebních vazbách patří mezi nejoblíbenější kombinace červených a bílých květů. Obě barvy totiž vyjadřují sílu a čest.
  • Modrá. Barva smutku, ale také klidu a pokoje. Modré květy v kombinaci s bílými patří mezi nejtradičnější po kondolování na pohřbech mužů. Působí jasně a čistě.

Květinová pohřební etika

Pokud se nemůžete na pohřeb dostavit osobně, můžete květy pozůstalým zaslat. Ukážete tím svou náklonnost a soucit. V naší zemi se květiny zasílají obvykle v den pohřbu. V jiných kulturách bývá zvykem i několik dní počkat.

 

V poslední řadě mějte však na paměti, že více než druh a barva květin, hraje roli to, abyste vybraly dobře upravené květinové vazby, které nebudou na první pohled odbyté. Patřičně upravené květinové vazby budou důležitým prvkem projevu vaší úcty.

Zpět na přehled

Nahoru