Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Jak vybrat urnu a kam ji umístit

Jak vybrat urnu a kam ji umístit

mrtí blízkého člověka představuje pro pozůstalé vždy náročné období. Navíc je potřeba zařídit mnoho věcí spojených s posledním rozloučením. Jednou z těchto povinností je výběr vhodné urny.

Úmrtí blízkého člověka představuje pro pozůstalé vždy náročné období. Navíc je potřeba zařídit mnoho věcí spojených s posledním rozloučením. Jednou z těchto povinností je výběr vhodné urny.

Možná vás překvapí, jak velký výběr uren v současné době na trhu je - široká škála materiálů, tvarů, barev i zdobení. Lze pořídit dřevěné, kamenné, keramické, skleněné, křišťálové i umělecké urny. Ne všechny se ale hodí na některá z míst, kde může být urna uložena. Kromě osobních preferencí ohledně vzhledu urny vám při jejím výběru pomohou následující body.

 Místo uložení urny

Při výběru urny myslete nejprve na to, kde bude uložena. Podle toho je potřeba zvolit materiál, velikost, barvu, design. Každý prodejce, ať už je to on-line nebo kamenný obchod, by měl uvádět, kam je daná urna nebo obal na urnu vhodný - na hrob, do interiéru apod.

▪ Doma. Pro tyto účely volí pozůstalí nejčastěji ozdobné typy uren. Do těchto uren je možné vložit plastovou úřední vložku, kterou vydá krematorium, nebo do nich popel opatrně přesypat. V současné době si už můžete vybrat z velkého množství materiálů, designů i tvarů uren. Vybírejte srdcem. Myslete na to, že urna je místem posledního odpočinku zesnulého. Co měl rád? Jaký byl? A jak si ho chcete uchovat ve svých vzpomínkách?

 Do hrobu. V Česku je nejčastějším zvykem uložení urny do hrobu. K tomu je potřeba odborného pracovníka, který ostatky uloží na dané místo. V tomto případě není vhodné volit speciální a dekorativní urny.

▪ Na náhrobní desce. Nejvhodnějším materiálem pro urnu stojící na náhrobní desce je kámen. Odolá nepřízni počasí i všem ročním obdobím. Několikrát do roka je ale potřeba věnovat urně péči a očistit ji.

▪ Urnové skříňky na hrobu + venkovní kolumbária. V dnešní době už nejsou urnové skříňky příliš populární, ale i přesto se s nimi můžete setkat. Jde o prosklenou skříňku umístěnou na náhrobní desce, která urnu chrání před větrem, deštěm i sněhem. Při výběru vhodné urny je potřeba počítat se změnami teplot, kterým bude materiál čelit (ne každý je k tomu vhodný) a s omezenou kapacitou prostoru (urna většinou nemůže být příliš velká z důvodu nedostatku místa).

▪ Vnitřní kolumbária. Urna je chráněna před venkovními vlivy počasí a změnami teplot. Jen je potřeba dodržet předem dané rozměry urny.

urny

 Velikost urny

Pokud budete urnu umisťovat do kolumbária nebo do urnové skříňky, je důležité znát předem rozměry výklenku a doporučené rozměry urny.

 Výběr štítku

Štítek bývá nedílnou součástí urny. Zvolte vhodnou barvu, velikost a typ písma, které korespondují se samotnou urnou i zesnulou osobou. Kvalitní prodejce vám s výběrem urny i štítku jistě rád poradí.

Zpět na přehled

Nahoru