Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Jak správně kondolovat?

Jak správně kondolovat?

Víte, jak vhodně vyjádřit svou soustrast během kondolence, aniž byste způsobili trapné faux pas, které bude nepříjemné vám i pozůstalým?

Hned v úvodu vám prozradíme, že přesný návod na kondolování neexistuje. Určité zásady je ale vhodné dodržet. Lidé si často během kondolence doslova neví rady - a to jak v písemné, tak ústní podobě. Říkají si "Kolik toho mám říct a napsat? Stačí vyjádřit upřímnou soustrast, nebo toho sdělit více?"

Písemná kondolence

Písemnou kondolenci nikdy neposílejte e-mailem a už vůbec ne pouhou zprávou na telefonu. Pokud nemáte možnost vyjádřit svou soustrast osobně, zvolte klasickou formu dopisu.

Obsah písemné kondolence se bude lišit podle vztahu mezi vámi a pozůstalými. Kondolenční přání patří mezi vřelá společenská gesta, kterými vyjadřujete svou soustrast. Vypovídají o tom, jaký vztah jste měli k zemřelé osobě. Vyhněte se pokud možno dlouhému emotivnímu dopisu, který by mohl pozůstalé ještě více rozrušit. Platí, že méně je více. Nechte se inspirovat následujícími větami, které jsou pro písemnou kondolenci zcela postačující a vhodné.

 "Přijměte mou upřímnou soustrast ve Vašem hlubokém zármutku."

 "Kdo žije v srdcích svých milých, není nikdy mrtev."

 "Cítíme s Vámi v těchto těžkých chvílích."

 "Žádná slova nemohou vyjádřit zármutek, který s Vámi v tuto bolestnou chvíli cítíme."

Osobní kondolence

Stejně tak jako u písemné kondolence, i v její osobní formě tváří v tvář se držte stručnosti a střídmosti. Není vhodné dlouhé rozprávění o tom, co pro vás zemřelý znamenal. Tato slova si nechte na vzpomínkové setkání. Během osobní kondolence plně postačí použít následující slova.

 "Dovolte, abych Vám vyjádřil upřímnou soustrast"

 "Přijměte mou upřímnou soustrast ve Vašem hlubokém zármutku."

Upřímná soustrast. Použít můžete také krátké "Upřímnou soustrast." Zde ale pozor. Nikdy před toto spojení nepoužívejte "Přeji Vám". Upřímnou soustrast můžete vyslovit, vyjádřit, nebo ji přijmout, ale ne popřát.

Intenzita hlasu. Během samotného kondolování mírněte intenzitu svého hlasu. Hlučné projevy na pietní místa a do obřadních síní nepatří.

Vhodný oděv. Etiketa radí černou barvu. Jen o barvě to ale není. Co si na pohřeb obléci a jaké oblečení je naopak nevhodné? O tom jsme psali v našem článku "Jaké oblečení zvolit na pohřeb".

Čas pro kondolenci

Kdy je nejvhodnější doba pro kondolenci? Ihned, jak se o tragické události dozvíme, případně na pohřbu. Nejzazší etická hranice je přibližně dva týdny po úmrtí. Později už kondolování vhodné není. Pokud i přesto chcete vyjádřit pozůstalým svou soustrast (napřiklad jste se o této tragické události dozvěděli pozdě), nejlepší volbou je forma osobního rozhovoru, při kterém taktně objasníte důvody a srdečně a přitom decentně zavzpomínáte na zemřelého. Buďte při tom ohleduplní k pozůstalému. Nerozrušte ho, ale naopak vyjádřete svou podporu.

Zpět na přehled

Nahoru