Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Druhy náhrobků

Druhy náhrobků

Existuje řada materiálů, které lze využít na náhrobek. Některé jsou odolnější a některé podléhají zubu času o něco rychleji. Který materiál je tedy nejlepší zvolit?

Pokud se rozhodnete pro přírodní kámen, nemůžete udělat chybu. Kámen vypadá majestátě, elegantně a důstojně. Tvrdší a neporézní kameny jsou opravdu věčným materiálem. Křemičité kameny navíc nevyžadují tak důkladnou péči, jako kameny umělé nebo vápencokřemičité.

Křemičité

Patří mezi ně tolik oblíbená žula, která patří mimo jiné mezi nejtvrdší kameny na světě. Dalšími materiály jsou například břidlice a samozřejmě křemeny.

Vápencokřemičité

Jedním z kamenů je mramor. Snáze podlehne vlhkosti, je poréznější a měkčí než žula. Musí mu být věnována patřičná péče, aby si zachoval svou krásu. Pískovec je ze všech kamenů asi nejnáročnější na údržbu. Je velice nasákavý a snadno podlehne okolním vlivům.

Umělé kameny

Setkat se můžete i s kameny umělými, které nejsou tak finančně náročné. Jedná se například o Terazzo (čti teraco), což je směs štěrku a cementu. Narazit můžete i na světlou žulu, dováženou z Číny, která však není pro venkovní účely příliš vhodná. Hojně využívaným materiálem může být i beton. Ten často podléhá lišejníkům, houbám a mechu.

 

Na krásně opečovávaný a výstavní náhrobek se bude jistě hodit i květinová výzdoba, například v podobě pečlivě zhotovených věnců a květinových vazeb.

A jak o tyto kameny nejlépe pečovat, aby si po dlouhá léta zachovaly svůj původní vzhled a krásu? To Vám radíme v příspěvku Jak vyčistit náhrobek.

Zpět na přehled

Nahoru