Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Tradiční smuteční hostina

Tradiční smuteční hostina

Smuteční hostina je zpravidla pořádána na počest zesnulého a k uctění jeho památky. Pohřební hostinu známe také pod pojmem kar, který pochází z germánského jazyka a znamená smutek.

Organizace hostiny

Tradice karů má opravdu hluboké kořeny a pohostit pohřební hosty je od pradávna jak projevem zdvořilosti, tak i poděkování. Pohřební hostinu pořádáme po pohřebním obřadu pro blízké a úzkou rodinu. O jejím konání většinou rozhodují pozůstalí, ale hostina může být i přáním zesnulého. Pokud se rozhodnete pro pořádání karu, je dobré, hosty o konající se hostině informovat a zaslat jim spolu se smutečním oznámením i pozvánku. Organizace bývá svěřena do rukou jedné z blízkých osob, ale není to pravidlem. Často se o organizaci starají také pohřební služby nebo různé firmy či spolky.

Krátké setkání

Pro krátké a komorní uctění památky zesnulého, můžeme uspořádat setkání u sklenice vína. Většinou probíhá v podvečer a hostům se podává sklenka vína s nějakým drobným občerstvením v podobě oříšků nebo slaného pečiva. Setkání by nemělo trvat déle než hodinu.

Smuteční oběd

Na oběd je vhodné pozvat jen nejužší rodinu, případně velmi blízké zesnulého. Oběd by měl být zahájen krátkým přípitkem a proslovem na počest zesnulého. Výběr jídla může být již určen, nebo je volba svěřena do rukou každého z hostů.

V domácím prostředí

Smuteční hostina pořádaná v domácím prostředí se většinou organizuje v domě zesnulého. Podává se po domácku uvařený oběd, zákusky, řezy, chlebíčky, alkoholické i nealkoholické nápoje. Není určeno, jak dlouho by měla hostina probíhat ani kdo by měl být vítaným a váženým hostem.

Smyslem každé pohřební hostiny, je především uctění památky zesnulého a také smíření se se stavem, který úmrtím blízké osoby nastal. Je ovšem velice nevhodné plést si smuteční obřad s oslavou. Je nezbytné držet se etikety. Smuteční hostina slouží také především k uvolnění atmosféry a připomenutí příjemných zážitků, proto buďte vždy milí a ohleduplní k pozůstalým.

Zpět na přehled

Nahoru