Volejte NONSTOP
Kontaktujte nás

+420 800 100 359

Menu

Nacházíte se zde: Úvod Informace pro pozůstalé Články Užitečné informace Období smutku a 5 zásad důstojného rozloučení

Období smutku a 5 zásad důstojného rozloučení

Etiketu neboli soubor pravidel slušného chování je nutné ctít nejen na svatbách a oslavách, ale i na mnohem smutnějším obřadu, kterým je pohřeb.

Etiketu neboli soubor pravidel slušného chování je nutné ctít nejen na svatbách a oslavách, ale i na mnohem smutnějším obřadu, kterým je pohřeb. Pohřby jsou pro všechny z nás emotivní záležitostí, která často způsobuje velkou nervozitu, stesk a napětí. Je důležité dodržovat určitá pravidla, která se v takových chvílích sluší a pomohou nám vyhnout se nepříjemným situacím.

① Smuteční oznámení 

Základem je parte. Je dobré ho rozeslat nebo osobně doručit všem z rodiny, známým i přátelům s dostatečným předstihem. Hosté tak budou mít dostatek času vyčlenit si prostor pro účast na pohřbu.

② Vhodně se oblečte

Veselé barvy a pestré vzory nejsou v tomto případě na místě. Základem je černá, smuteční barva. Ženy by se měly vyhnout krátkým střihům šatů a sukní nebo hlubokým výstřihům. Více se dočtete v našem příspěvku, kde se dozvíte další užitečné informace na téma oblečení.

③ Projevte soustrast

Rodina zesnulého potřebuje v těžkých chvílích podporu a je hezké, když vyjádříte, že jste s nimi v jejich zármutku. Dávejte si však při kondolenci pozor abyste soustrast nepřáli! Úplně postačí jednoduché slovní spojení „upřímnou soustrast.“

hřnbitov

④ Vypněte si telefon

Nebo si ho alespoň ztlumte. Rušit rodinu a blízké v jejich zármutku a narušit tak vážnou atmosféru nějakým nevhodným zvukem vašeho mobilního telefonu určitě není na místě.

⑤ Květiny

Věnce a květiny jsou nedílnou součástí každého smutečního obřadu a také velmi hezkým gestem a rozloučením se zesnulým.

A samozřejmě, na každém pohřbu byste se měli chovat podle svého nejlepšího svědomí a vědomí. Je společensky nepřípustné mluvit o zesnulém špatně, řešit drby nebo politiku.

Zpět na přehled

Nahoru